Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Do soutěže Vesnice roku 2017 se přihlásilo 16 obcí Libereckého kraje

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 18. 05. 2017 14:06
  • Rozvoj
  • Zastupitelstvo
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Celkem 16 obcí Libereckého kraje letos bojuje o titul Vesnice roku 2017. V prestižní soutěži mají zastoupení všechny okresy, čtyři obce z Českolipska, dvě z Jablonecka, šest z Liberecka a čtyři ze Semilska. Během června přihlášené obce navštíví hodnotící komise. Do letošního třiadvacátého ročníku celostátní soutěže Vesnice roku v Programu obnovy venkova se přihlásilo celkem 212 obcí z celé České republiky.

„Všechny přihlášené obce budou hodnoceny podle stanovených kritérií. Komise posoudí mnoho oblastí, například koncepční dokumenty, společenský život, aktivity občanů, podnikání. Bude se zajímat o péči o stavební fond a obraz vesnice, občanskou vybavenost, inženýrské sítě a úspory energií, zaměří se i na péči o veřejná prostranství, přírodní prvky a zeleň v obci, péči o krajinu, připravované záměry a informační technologie,“ říká Jiří Löffelmann, radní pro životní prostředí, zemědělství a rozvoj venkova.

Nejúspěšnější obec Libereckého kraje bude slavnostně vyhlášena během srpna na své domácí půdě. Automaticky pak postoupí do celostátního kola, které se uskuteční počátkem září. Vítěz a nositel Vesnice roku 2017 bude vyhlášen 16. září na Jarmarku venkova v Luhačovicích. 

Obec Prysk, loňský krajský vítěz, se v celorepublikovém kole Vesnice roku 2016 umístila na druhém místě a je to dosud největší úspěch Libereckého kraje v této soutěži. 

Přihlášené obce LK:

Brniště

Česká Lípa

Liberecký kraj

Kravaře

Česká Lípa

Liberecký kraj

Polevsko

Česká Lípa

Liberecký kraj

Zahrádky

Česká Lípa

Liberecký kraj

Albrechtice v Jizerských horách

Jablonec nad Nisou

Liberecký kraj

Zlatá Olešnice

Jablonec nad Nisou

Liberecký kraj

Dlouhý Most

Liberec

Liberecký kraj

Heřmanice

Liberec

Liberecký kraj

Jeřmanice

Liberec

Liberecký kraj

Kunratice

Liberec

Liberecký kraj

Svijany

Liberec

Liberecký kraj

Všelibice

Liberec

Liberecký kraj

Bozkov

Semily

Liberecký kraj

Kruh

Semily

Liberecký kraj

Tatobity

Semily

Liberecký kraj

Vyskeř

Semily

Liberecký kraj

Cílem soutěže Vesnice roku v Programu obnovy venkova je snaha povzbudit obyvatele venkova k aktivní účasti na rozvoji svého domova, zveřejnit rozmanitost a pestrost uskutečňovaní programů obnovy vesnic a upozornit širokou veřejnost na význam venkova. Soutěž poprvé vyhlásil Spolek pro obnovu venkova ČR v roce 1995 pod názvem „Soutěž o nejzdařilejší program obnovy vesnice”. Od roku 1996 je jedním z vyhlašovatelů Ministerstvo pro místní rozvoj a Svaz měst a obcí ČR. Ministerstvo zemědělství se mezi vyhlašovatele připojilo v roce 2007.

Více informací naleznete na webových stránkách soutěže www.vesniceroku.cz.

Foto: Obec Prysk

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky